Wysyp grzybów na Pomorzu
Rozpoczął się sezon na grzyby! Grzybiarze z Rumi wyruszyli do lasów
Według doniesień lokalnej społeczności grzybiarze wracają z lasów z pełnymi koszykami. W rejonie pojawiają się przede wszystkim maślaki, prawdziwki, podgrzybki, borowiki, koźlaki, kurki. Grzybobranie to także fantastyczny sposób na relaks pośród otoczenia natury. Zdecydowanie na grzybobranie warto udać się z bliskimi przyjaciółmi lub całą rodziną. Grzybobranie to fantastyczne hobby!
Udając się na grzyby warto pomyśleć o odpowiednim przygotowaniu. Koniecznie trzeba zadać o ciepłe ubranie, nieprzemakalne buty, wodę do picia, suchy prowiant, telefon komórkowy i koniecznie odpowiedni koszyk. Nie należy zabierać ze sobą plastikowej siatki. Brak dostępu tlenu do grzybów powoduje, że szybciej ulegają one rozkładowi, stają się sine i brzydkie.
Udając się do lasu trzeba również pamiętać o zachowaniu bezpieczeństwa. Nie należy wchodzić na obszary, w których pojawia się informacja o zakazie wejścia do lasu. Nie należy dokarmiać dzikich zwierząt, ani zaśmiecać lasów. To dom dla mieszkańców lasu. Grzybiarze nie powinni schodzić z głównych ścieżek lub udawać się w głąb nieznanego obszaru. To najczęstsze powody zabłądzenia w lesie.
Gdzie na grzyby na Pomorzu?
Na Pomorzu grzybiarze polecają rejony miejscowości: Wygonin, Zblewo, Śliwice, Czersk, Małe Gacno, Oscypel, Juszki, Skarszewy, Eglertowo, Gdynia, Gdańsk, Sopot, Wejherowo, Łętowo, Pękanin, Niemica, Grzybno, Stary Jarosław, Stary Kraków, Stara Dąbrowa, Korzybie, Orzechowo, Zbychowo, Tępcz, Łętówko, Osieki Lęborskie, Jodłowno, Drzewina, Przywidz. W naszej miejscowości dużą popularnością cieszą się lasy za Górą Markowca. Czas grzybobrania to również fantastyczna okazja na wybranie się na niedaleką wycieczkę w nasze rejony.
Grzyby to zdecydowanie leśny przysmak, który jest dodawany do wielu potraw. W naszym kraju grzyby cieszą się ogromną popularnością. Udając się do lasów należy pamiętać, aby zbierać tylko te grzyby, co do których jesteśmy pewni. Poza tym grzyby należy podcinać u nasady. Należy zostawić korzeń grzyba w ziemi, po to żeby ponownie mógł wyrosnąć.
Przyrządzając grzyby można je wykorzystać jako element do sosów, zup, obiadów, potraw świątecznych. Do najpopularniejszych dań z grzybów zaliczamy: makaron z grzybami w śmietanie, risotto z prawdziwkami, kaszotto z jarmużem, makaron z cukinią i kurkami, pierogi z prawdziwkami, polędwiczki dorsza z kurkami, zupa ziemniaczana z grzybami, kaszotto z pęczaki z grzybami. Więcej informacji na ten temat znajdziecie na stronie https://www.glodni.pl/.